maandag 16 januari 2012

Harmattan

January Dry season, season of the Harmattan wind
Overal zweeft en vind je op dit moment zandstof van de Sahara, heerheen geblazen door de wind. Soms is het alsof er een ongeloofelijk smoglucht hangt. Maar nu met de staking is dat onmogelijk, er rijden al een week amper auto's. De intensiteit is wisselend. De ene dag is de lucht bijna geel en de andere dag merk je het amper.
Harmattan zorgt voor een stoffige lucht, overal is zandstof


Het lijkt erop dat het einde van de stakingen in zicht is, maar ondanks de verlaging van de benzineprijs, blijft de sfeer grimmig. De straten zijn op dit moment in handen van de militairen. Wij mogen en kunnen wederom niet het compound af en de school is nog steeds gesloten.
We zijn gelukkig goed voorzien in voorraad, Emmanuel heeft de vriezer vol brood gestopt en er is voldoende drinkwater. (Wij drinken geen water uit de kraan, dat wordt sterk afgeraden en dus drinken wij alleen gebotteld water. Koffie, thee, eten koken, fruit en groente wassen, tanden poetsen, we doen we het allemaal met het bottel water)

Door alle commotie en toch wel wat zorgen vanwege de stakingen, zou je bijna vergeten dat we hier ook zijn voor het Afrika avontuur. Gerben is hier voor een geweldige carriere, de kinderen voor een fantastische ervaring, een aanvulling op hun opgroeien en ontwikkeling in hun jeugd. En ik, ik persoonlijk had en heb een plan, een doel voor ogen. Ik wil iets betekenen. Iets doen voor een ander. En al heel snel kreeg ik via via een naam door van een persoon, die zich bezig houdt met de zorg van straatdieren. Honden, katten, papagaaien, dieren in het algemeen. Helena van Dierendonck. Werkend voor een van de grootste olie maatschappijen als geoloog, steekt ze al haar vrije tijd, samen met haar partner Laurens, in de achtergelaten of op straat levende dieren. Fantastisch zulke mensen! En wat ben ik blij dat ik meteen mee mocht gisterochtend. Samen met Casper en Iris stonden we op zondagochtend 8 uur klaar buiten de deur van de compound. Even over 8ten pikte ze ons op en reden we naar de shelter.


Helena van Dierendonck

De hoeveelheid honden is wisselend. De ene week zitten er 16 honden, de andere week 4. Deze week waren het 6 honden en 1 kat. Het doel voor "ons" (voor zover ik over ons kan spreken, de kinderen en ik zijn er pas 1x geweest, maar wil me heel graag aansluiten) van deze locatie is voornamelijk de dieren aandacht geven en verzorgen. Daarnaast voorziet Helena veel in de noodzakelijke zaken als kattengrind en voer. De hokken waar de dieren inzitten zijn erg klein en gammel. De dieren zitten door de week de hele dag in de te kleine hokken en komen er niet uit en de hokken worden heel slecht schoongehouden.

Animal shelter, Lagos 15-01-2012
Helena wil een grootschaliger project opzetten waarbij ze zelf alle touwtjes in handen heeft en waarbij de zorg van de dieren voorop staat. Zoals het nu georganiseerd is, staat vooral het zakken vullen van de eigenaar van the shelter voorop. Maar voor nu eerst gaat het erom dat de dieren die er zijn hun liefde en aandacht krijgen. En wij gaan haar daarbij helpen!

Iris met de kleine krullebol

Casper met de zwarte doerak

Maar wij hebben voor ons een persoonlijk project, LOIS en de kalkoenen! Nadat we koffie dronken op de prachtige compound van Shell, gingen we wandelend met de hond van Helena en Laurens langs bij een ander project van hen. Alsof het zo moet zijn, nog geen 50 meter bij ons vandaan zit een jonge pup samen met 2 kalkoenen. De eigenaar van de dieren is amper aanwezig en daardoor wordt er minimaal voor de dieren gezorgd. Nu is de eigenaar verantwoordelijk en kan je hem erop aanspreken dat hij zijn dieren niet goed verzorgd. Maar we zijn niet in europa, we zij in Afrika. En hier moet je tactisch zijn. Je moet het goede voorbeeld geven, blijven controleren en als je zeker weet dat mensen het echt wel weten ga je ze erop aanspreken dat het moet zoals het goed is. Dus wij gaan ons best doen om ervoor te zorgen dat Lois en de kalkoenen goed verzorgd worden, maar daar gaat tijd inzitten en we zullen moeten blijven "controleren". Stiekum gaan we ook lekker van haar genieten, want ze is een dol enthousiaste pup en een prachtdier.

Lois





Lois and the turkey's



Keeping you posted!

Liefs uit Lagos